Loading

Atelier FISCA – Software utilizat in analiza pozitiilor de sah

În ziua liberă de la FISCA prof. Adrian Pantazi a reușit să strângă în jurul său pasionați ai sportului minții, interesați să cunoască subtilitățile utilizării aplicațiilor software în analiza pozițiilor de șah.

Participanții au petrecut 90 minute în compania speaker-ului, prezentarea având următoarele reprere importante:

Prof.Pantazi Adrian a prezentat top 3 motoare de analiza.

Komodo 9 http://komodochess.com/

Este indicat in partidele in care predomina strategia. Este extrem de puternic in analiza multicore si de timp de control lung. Din pacate este un program cu plata.

Stockfish 6 https://stockfishchess.org/

Este un program bun in pozitii ascutite. Este la fel in finaluri. Este un program free care are update-uri zilnice.

Houdini 4 http://www.cruxis.com/chess/houdini.htm

Un excelent tactician, recomandat pentru analizele rapide dupa partida de turneu. Din pacate, este cu plata.

Prof. Pantazi a indicat apoi programul Chess Base varianta cu plata, https://shop.chessbase.com/en/categories/chessbase

Si programul gratuit Arena 3.5 http://www.playwitharena.com/?Download:Arena_3.5

A aratat apoi cum se salveaza o partida in Arena si CB, cum se seteaza programele de sah, a facut o comparatie intra AMD si Intel cu privire la utlizarea lor pentru engine si a dat recomandari cu privire la numarul de nuclee si memoria RAM.

In continuare a indicat o pozitie din Atacul Englez din varianta Najdorf Siciliana. Dupa discutii interactive s-au argumentat mutarile cele mai bune la alb. 11.a4, 11.Bb5,11.Rb1,11.De1. Dupa pareri pro si contra, s-a concluzionat ca a4 si De1 sunt cele mai puternice mutari, dar, ca albul indifferent de optiunea aleasa trebuie sa aibe un plan coerent de joc. Prof. a prezentat apoi doua partide cu continuarea 11.  A4. ( linkul original https://www.iccf.com/game?id=634418, https://www.iccf.com/game?id=382107 )0

In continuare s-au aratat cateva pozitii combinative scoala pentru juniorii prezenti in sala, rezolvate de copii in proportie de 80%.

A urmat o partida interesanta  S-a analizat pozitia critica rezultata la mutarea 13. Negrul in dezavantaj, are mutarea salvatoare 13…Cd7, negasita in partida din pacate. ( finalul extrem de instructiv, link original https://www.iccf.com/game?id=786464

La final, au venit intrebarile. Dl. Partenie a intrebat daca Rybka mai este de perspectiva. Prof. a raspuns ca nu.

Distribuie
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter