Loading

Atelier FISCA – Avanpostul

Cel mai popular eveniment șahist de pe litoral a oferit participanților săi ocazia să-l asculte în cadrul unui eveniment special pe Romeo Milu, unul dintre cei mai apreciați antrenori români ai momentului. Invitatul nostru a oferit 90 minute conținut tematic împachetate într-o atmosferă relaxantă, de bună dispoziție, pe placul unei audiențe largi. Și când scriu „audiență largă” mă refer atât la plaja de vârstă, cuprinsă între 5 și 50 ani, cât și la plaja de cunoaștere a șahului, de la jucători fără categorie până … la mari maeștrii de super-clasă.

În această categorie i-am inclus pe Viorel Iordăchescu,  care a avut amabilitatea de a participa la evenimentul nostru, el însuși un fin cunoscător al situațiilor strategice prezentate de speaker, și pe Mihaela Sandu, cea mai în formă jucătoare de șah din România.

Despre ce s-a discutat?

După ce audiența a înțeles ce înseamnă un avanpost, de ce este util părții care îl stăpânește, prezentarea a fost direcționată către exemplificarea a patru situații strategice care survin în urma ocupării unui avanpost cu un cal:

  • schimbul favorabil al piesei din avanpost
  • provocarea de slăbiciuni în tabăra adversă
  • atacul pe flancul regelui
  • atacul pe flancul damei

Sesiunea s-a încheiat cu câteva minute de „întrebări și răspunsuri”, prilej pentru audiență să încerce să „fure” câte ceva din experiența prezentatorului în zona teoriei deschiderilor, domeniu în care Romeo este un recunoscut specialist.

Cea mai simpatică întrebare la care speaker-ul nostru a trebuit să răspundă a venit din partea unui prichindel: „S-a afișat tragerea la sorți pentru runda 5?” 🙂

Distribuie
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter