Loading

Va prezentam sahul prin corespondenta

FISCA este un eveniment al şahului în toată varietatea lui, iar aici pe malul Mării Negre a poposit în seara zilei de 24 iunie şi şahul prin corespondenţă, adus de Adrian Pantazi, campion naţional.

Prospectul workshop-ului având tema “Şahul prin corespondenţă şi programele software” a fost accesat online de peste 200 persoane interesate să asiste de la distanţă prin intermediul contului de Twitter al Clubului Central de Şah, sau offline din Sala Hotelului RIO.

Prezentarea lui Adrian ne-a relevat partea extrem de riguroasă a şahului, cea în care motoarele de analiză apreciază poziţiile în cifre, iar diferenţa dintre înfrângere, victorie şi remiză este de câteva zecimi în termenii aplicaţiilor software.

Practic ceea ce fac jucătorii buni de şah prin corespondenţă se apropie destul de mult de cercetarea operaţională, iar rezultatul muncii lor ar putea fi mai bine valorificat de sportivii care concurează în competiţiile tradiţionale.

Prezentatorul chiar ne spunea că Magnus Carlsen scanează periodic partidele de şah prin corespondenţă şi preia idei pe care le utilizează în competiţiile pe care le dispută la nivel înalt.

În cele 90 minute cât a durat workshop-ul am aflat cum putem accesa site-urile Federaţiei Române de Şah prin Corespondenţă sau ale Federaţiei Internaţionale de Şah prin Corespondenţă, cum putem participa la competiţii interne şi internaţionale, sau cum putem obţine clasificări sportive.

Am mai aflat că dacă negrul joacă Apărarea Alehin nu are şanse nici măcar să obţină o remiză, sau că în varianta Najdorf din Apărarea Siciliană albul nu mai joacă Ng5 deoarece varaianta pionului otrăvit oferă şanse extrem de bune negrului.

Şi programele software au avut partea lor de prezentare cu parametrii de funcţionare şi alte chestii tehnice interesante pentru oricine le utilizează în analizarea poziţiilor de şah.

O lume interesantă care merită o expunere pe măsură.

Distribuie
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter