Loading

Despre metode de calcul

Calculul variantelor. Jucătorii sunt chinuiţi de acest aspect absolut esenţial al sportului minţii încă de la primii paşi în lumea şahului. Marele maestru Gergely Szabo, fost antrenor al lotului olimpic feminin de şah, a fost invitat la Festivalul Internaţional de Şah Cap Aurora (FISCA) pentru a susţine un workshop cu tema “Tehnica de calcul de la clasic la modern”.

Audienţa din Sala  Hotelului RIO a depăşit 30 persoane, însă cei care au urmărit în timp real evenimentul pe Twitter şi pe pagina de Facebook FISCA au triplat acest număr.

Probabil că o parte a participanţilor nu au experienţa unor astfel de manifestări şi nu ştiu cum ar trebui să capteze şi să dezvolte cunoaşterea oferită de vorbitor. Tocmai din acest motiv acest articol ar trebui să ajute la cristalizarea idielor transmise de către marele maestru român.

Clasicul Alexander Kotov

Manifestarea s-a constituit într-o incursiune istorică în problematica metodelor de calcul a variantelor, plecând de la celebrul Alexander Kotov.

Marea majoritate a celor care s-au aplecat cu seriozitate asupra şahului în încercarea de a-şi perfecţiona jocul sunt familiarizaţi cu conceptul “arborelui de calcul” introdus de Alexander Kotov în celebra sa lucrare Din tainele gândirii jucătorului de şah (traducere aproximativă din vremuri de mult apuse a titlului Think like a Grandmaster) şi cu celebrele sale “mutări candidat”.

Gergely a demonstrat destul de simplu că jucătorul de şah pus în situaţia să aplice metoda lui Kotov în partidă la fiecare mutare are mari şanse să piardă disputa prin depăşirea timpului de gândire, ilustrând chiar această idee cu un set de diagrame din partide practice.

Îmbunătăţirile lui John Nunn şi Artur Yussupov

Acesta este momentul când a fost introdus în prezentare John Nunn şi a sa lucrare Secrets of practical chess, din care a fost propusă metoda evaluării preliminare a mutărilor care vor fi luate în considerare pentru analiza cu metoda arborelui de calcul. În acest fel, jucătorii pot câştiga timp preţios la masă.

Nunn a îmbunătăţit metoda lui Kotov prin introoducerea unui criteriu nou în tentativa de selectare a mutărilor candidat, urmărirea obiectivului, iar Artur Yussupov a venit cu un element de noutate în metoda lui Nunn, propunând analiza cu prioritate a mutărilor active.

Aceste metode sunt utile în situaţia când jucătorul are la dispoziţie un buget de timp destul de bogat, permiţându-şi luxul de a pătrunde în profunzimea liniilor de joc.

Metode moderne de calcul

Din păcate, şahul modern comprimă timpul de gândire al jucătorilor, iar competiţiile de şah rapid şi blitz câştigă din ce în ce mai multă simpatie în rândul practicanţilor acestui sport.

În aceste condiţii au apărut câteva metode interesante, produse de Yussupov, adaptate vremurilor pe care le trăim:

  • Metoda eliminării mutărilor slabe care conduc la pierderea rapidă a partidei (foarte utilă atunci când te afli în apărare, în criză de timp, şi vrei să opui o rezistenţă îndelungată)
  • Metoda comparării mutărilor (sesizarea diferenţelor între poziţiile care apar după efectuarea diferitelor mutări)
  • Metoda celei mai agresive mutări (de utilizat atunci când jucătorul se află în atac)

Gergely a încheiat workshop-ul cu o trecere în revistă a erorilor tipice pe care jucătorii le fac atunci când calculează variantele: subestimarea mutărilor candidat ale adversarului, inexactităţi în liniile analizate de la primele mutări etc.

 

Distribuie
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter